Toegelaten douanevertegenwoordiger

Geplaatst op

Zodra u als douanevertegenwoordiger namens een bedrijf een douaneaangifte indient, dan dient u hiervoor geregistreerd te zijn als een ‘toegelaten douanevertegenwoordiger’ bij de douane.

Met deze toelating kunt u een bedrijf vertegenwoordigen bij het doen van onder andere:

  • Een douaneaangifte
  • Een aangifte tot tijdelijke opslag
  • Een aangifte tot wederuitvoer
  • Een kennisgeving van wederuitvoer

In de AGS (het douane aangiftesysteem) wordt vanaf 3 april 2018 een douaneaangifte niet meer aanvaard indien u als aangever niet bent geregistreerd als ‘toegelaten douanevertegenwoordiger’.

De aanvraag voor de registratie van toegelaten douanevertegenwoordiger kan bij de Douane aangevraagd worden. Een garantie dat deze registratie wordt afgegeven voor 3 april kan de Douane al niet meer geven. Indien de aangever in bezit is van de oude registratie ‘toegelaten douane-expediteur’, kan deze omgezet worden d.m.v. een herbeoordeling van de Douane (dit kan tot 1 mei 2019). De beoordeling hangt samen met de voldoening aan de eisen van de AEO-C criteria. Dit is de vergunning Douanevereenvoudigingen. Naleving van de douanewetgeving, financiële solvabiliteit, correcte archivering en bewezen praktische normen voor bekwaamheid of beroepskwalificaties zijn enkele voorwaarden voor deze vergunning.

Mocht u vragen hebben over de vereisten die horen bij de aanvraag van ‘toegelaten douanevertegenwoordiger’, neem dan contact op met Priscilla Keller of Roderick Knipsael.

Priscilla Keller is werkzaam bij Baker Tilly Berk als consultant VAT & Customs. Bij internationale handel komen vele vraagstukken over de douane regel- en wetgeving naar boven. Voor het optimaliseren van het proces kan zij assistentie en advisering bieden.

back to top