Voorkom belastingrente

Geplaatst op

Bij oplegging van een aanslag inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (VPB) is de kans aanwezig dat de Belastingdienst belastingrente in rekening brengt. Het percentage van de belastingrente is hoog: 4% (bij een aanslag IB) en 8% (bij een aanslag VPB).

Indien u op een aanslag IB of VPB 2016 een bedrag moet betalen, wordt over het te betalen bedrag belastingrente in rekening gebracht. De periode waarover belastingrente wordt berekend loopt vanaf 1 juli 2017 tot zes weken na de dagtekening van de aanslag 2016.

Dagtekening

De dagtekening van de aanslag kan later zijn dan de datum waarop u de aanslag ontvangt. Het is denkbaar dat uw adviseur een digitaal afschrift van de aanslag 2016 ontvangt (kort) vóór 1 juli 2017, terwijl de aanslag 2016 is gedagtekend (kort) na 1 juli 2017. Baker Tilly Berk N.V. voert momenteel een procedure voor de Hoge Raad over de redelijkheid van belastingrente in de situatie dat de dagtekening van de aanslag na 1 juli is, maar de bekendmaking vóór 1 juli.

Betalen van rente voorkomen?

Als u geen belastingrente wil betalen, zorg dan dat uw aangifte tijdig is ingediend of dat tijdig om een juiste voorlopige aanslag is verzocht.

Indien de aangifte IB of VPB 2016 vóór 1 april 2017 is ingediend, dan wel een verzoek om een voorlopige aanslag IB of VPB 2016 vóór 1 mei 2017 is ingediend, wordt geen belastingrente in rekening gebracht.

Wilt u dus voorkomen dat u belastingrente moet betalen, dan heeft u nog enkele weken om een voorlopige aanslag IB of VPB 2016 aan te vragen. Snelle actie is dan vereist!

back to top