Bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging

Vroeg of laat krijgt elke ondernemer er mee te maken: bedrijfsopvolging. U kunt zelf een moment kiezen waarop u het bedrijf wilt overdragen. Er kan zich ook een onverwachte situatie voordoen, waardoor u niet langer in de gelegenheid bent om aan het roer te staan. Bedrijfsopvolging is een complex proces, maar hoe moeilijk ook, bedrijfsopvolging moet zakelijk gezien goed afgehandeld worden. Alleen dan kunt u het voortbestaan van uw onderneming waarborgen.

Uiteindelijk komt bij elk familiebedrijf of private onderneming de volgende vraag op enig moment aan de orde: wie volgt de directeur-grootaandeelhouder (dga) op? In veel gevallen is hier (nog) niet goed over nagedacht. Of er wordt pas bij stilgestaan tijdens het ziekbed of na het overlijden van de dga. Hoe lastig het onderwerp kan zijn, toch is het voor de continuïteit van uw onderneming belangrijk om opvolging goed en tijdig te regelen. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld zeven jaar nodig is om het volledige proces van bedrijfsopvolging te doorlopen. Het maakt daarbij geen verschil of het gaat om bedrijfsopvolging naar een volgende generatie, het huidige management of een externe koper.

Familieopvolging

Wij begrijpen dat bedrijfsopvolging niet alleen een zakelijk proces is. Als dga heeft u uw ziel en zaligheid in de onderneming gestopt. U wilt uw bedrijf met een gerust hart overdragen aan een waardige opvolger. Om tot de juiste opvolger te komen is niet altijd eenvoudig. Wie is er geschikt om het bedrijf over te nemen? Als de beoogde opvolger bekend is, zijn er de nodige juridische en fiscale aandachtspunten. En die opvolger moet de tijd en ruimte krijgen om zich op de overdracht voor te bereiden. Tenslotte komt het aan op de feitelijke overdracht en wordt het tijd voor de dga om afstand te gaan nemen.

Stappenplan bedrijfsoverdracht

Onze familiebedrijvenspecialisten hebben ruime ervaring in het begeleiden van (familie)bedrijven bij bedrijfsopvolging. Zij steunen u en uw familie graag bij een succesvolle overdracht naar een volgende generatie. U kunt meer lezen over bedrijfsopvolging van het familiebedrijf in ons stappenplan bedrijfsoverdracht.

 

Download het stappenplanBrochure bedrijfsopvolging.pdf
Bedrijfsopvolging | Baker Tilly

Ontdek meer over bedrijfsopvolging

Samen met ruim 270.000 andere familiebedrijven staat u voor de uitdaging van de overdracht van uw onderneming. Wij zetten onze eigen wijsheid in door artikelen met praktijkvoorbeelden en tips over bedrijfsopvolging te plaatsen. Interessante leesstof voor wie bezig is met overdracht naar een volgende generatie.

Bedrijfsopvolging | Baker Tilly

Bedrijfsopvolging: vijf tips van een ervaringsdeskundige

Familiebedrijf-ondernemer Willy Sannemann deelt zijn ervaringen over opvolging naar de volgende generatie.

Bekijk deze publicatie
Bedrijfsopvolging: iets om nú te regelen

Bedrijfsopvolging: iets om nú te regelen

“Ik zeg altijd tegen ondernemers: als jij je bedrijfsovername nu niet regelt, doet een ander het straks voor je.” Pierre Satink aan het woord over bedrijfsopvolging.

Bekijk deze blog

Vijf tips voor een succesvolle bedrijfsoverdracht

Tips voor ondernemers die bedrijfsopvolging niet langer willen uitstellen.

Bekijk deze publicatie
Omoda winnaar Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2016

Omoda winnaar Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2016

Baker Tilly Berk en Zeeland Business organiseren de jaarlijks verkiezing van Zeeuws Familiebedrijf.

Bekijk dit nieuws
Hoe voorkom je dat je dood ook het einde is van je familiebedrijf?

Hoe voorkom je dat je dood het einde is van je familiebedrijf?

Het nieuwe BV-recht biedt mogelijkheden om opvolging goed te regelen.

Bekijk deze blog

KnaapenGroep oudste familiebedrijf van Nederland

Onderzoek naar oudste familiebedrijven leidt tot nieuwe nummer een.

Bekijk dit nieuws

Samen voortzetten? Een goede opvolgingsstructuur blijkt lastig

Kunnen bedrijfsopvolgers herstructureren om een goede opvolgingsstructuur te creëren?

Bekijk deze publicatie

In drie stappen naar een succesvolle bedrijfsopvolging

Overdracht van eigendom, zeggenschap en leiding verloopt volgens drie stappen.

Bekijk deze publicatie
Mensen familie opvolging.jpg

Opvolging in het familiebedrijf: een planbaar proces

Opvolging moet niet gezien worden als een gebeurtenis, maar als proces dat zorgvuldig gepland moet worden.

Bekijk deze blog

Klantverhaal Ter Steege

Hans ter Steege, algemeen directeur van Ter Steege Holding, nam samen met zijn broer en zussen het familiebedrijf van zijn vader over. Deze uiterst complexe bedrijfsoverdracht duurde enkele jaren. “Met Baker Tilly Berk was het dóen en doorpakken. We werken al meer dan dertig jaar in vertrouwen samen en kennen elkaar door en door. Daardoor verliep het traject van bedrijfsopvolging soepel en geslaagd.”

Hans ter Steege
Hans ter Steege Algemeen directeur en vierde generatie Ter Steege
“Tijdens het jarenlange traject van bedrijfsopvolging voelden Gerjan en Martin van Baker Tilly Berk haarfijn aan waar keuzes emotioneel werden en welke waarden voor ons als familie belangrijk zijn. De bedrijfsoverdracht is nu succesvol afgerond. Ik had de opvolging niet graag met een andere partij willen vormgeven.”
Bij bedrijfsopvolging stonden vertrouwen en doorpakken centraal

Ondernemerscollege

Werkt personeel met een aandeel in het bedrijf harder?

Goed werkgeverschap is voor Henk Jan, chief chocolate officer bij Tony's Chocolonely, net zo belangrijk als het produceren van een (h)eerlijke reep.

Henk Jan Beltman

Bekijk alle colleges