Alternatieve financiering
Onderdeel van:

Financiering

Alternatieve financiering

De financieringsbehoefte invullen wordt steeds vaker vorm gegeven met alternatieve financiering al dan niet in aanvulling op een bancaire financiering. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden voor alternatieve financiering en het aanbod van nieuwe partijen groeit. Hieronder zeten wij enkele voorbeelden van de mogelijkheden voor alternatieve financiering en subsidie voor u op een rij.

Wij zijn partner van verschillende verstrekkers van alternatieve financieringen. In dit partnership zijn naast het voordeel van korte lijnen ook gunstigere financieringsvoorwaarden overeengekomen.
Enkele mogelijkheden voor alternatieve financiering zijn:

  • Crowdfunding. Het idee achter crowdfunding is dat een project volledig wordt gefinancierd doordat veel particulieren een klein bedrag investeren. U meldt het project aan op een van de online crowdfunding platformen. Doordat particulieren uw project steunen verwerft u naast het benodigde kapitaal ook de steun van particulieren en daarmee een krachtig marketinginstrument.
  • Qredits helpt u als (startende) ondernemer met uw financiering. Qredits verstrekt zakelijke leningen tot EUR 250.000 aan kleine ondernemingen.
  • FundIQ verstrekt achtergestelde leningen van EUR 250K tot 2.500K.
  • Spotcap is een Fintech onderneming en verstrekt leningen tot EUR 150K, waarbij in overleg afgeweken kan worden van dit maximum. Spotcap kan uitsluitsel geven over het al dan niet verstrekken van een lening binnen 24 uur. Bekijk hier de video over het aanvragen van een zakelijke lening.
  • NPEX (MKB beurs): via de NPEX kunnen beleggers rechtstreeks investeren in het MKB. U kunt uw bedrijf financieren door aandelen of obligaties uit te geven. Hierdoor kan uw bedrijf groeien en nieuwe activiteiten ontwikkelen, ook als uw bank niet thuis geeft.
  • Overheidsgarantieregelingen maken het makkelijker een lening van de bank  te krijgen. De verschillende garantieregelingen zijn afgestemd op verschillende sectoren en financieringsbehoefte.
  • Innovatiefondsen van diverse provincies steunen bedrijven die bijdragen aan maatschappelijk relevante innovaties.
  • Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM) hebben als doel de regionale economische structuur te versterken. Nederland kent vijf ROM’s: Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (Groningen, Friesland en Drenthe), Oost NV (Gelderland en Overijssel), Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Limburgs Instituut voor Ontwikkelingsfinanciering en Innovation-Quarter (Zuid-Holland). ROM’s trekken (buitenlandse) investeerders aan en investeren het opgehaalde geld vervolgens in het regionale bedrijfsleven.
  • Interne beurs: een interessant alternatief voor een beursnotering is een 'eigen beursvloer'. U zit zelf aan de knoppen en heeft minder rapportageverplichtingen dan bij een beursfonds. De kopers van uw ‘interne aandelen’ zijn vaak medewerkers, niet-beursgenoteerde private equity partijen en family offices. De meeste onderhandse markten zijn besloten.
  • Belastingvoordelen kunt u ook zien als alternatieve financiering. Hierbij gaat het vaak om fiscale stimuleringsmaatregelen als de innovatiebox, WBSO of R&D-aftrek, bijvoorbeeld gekoppeld aan innovaties.

 

Meer weten over alternatieve bedrijfsfinanciering?

De ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van alternatieve financiering staan niet stil. Elke financieringsaanvraag kent een andere optimale financieringsstructuur. Van welk soort financiering u ook gebruik wilt maken, een gedegen (financiële) voorbereiding blijft van groot belang. Baker Tilly Berk Corporate Finance kent de mogelijkheden en kan u adviseren bij het invullen van uw financieringsbehoefte. Neem vrijblijvend contact op met ons voor meer informatie.

 

Corporate Finance | Baker Tilly

Ontdek meer over financiering

Wilt u uw bedrijf verkopen, herfinancieren of de waarde van uw onderneming laten bepalen? Dan is het interessant om ook onze blogs en artikelen over Corporate Finance gerelateerde onderwerpen, zoals financiering, due diligence, bedrijf verkopen, enzovoort te lezen. Vergeet ook niet het ondernemerscollege van Tom Vroemen te bekijken. Vergroot uw kennis en kom goed beslagen ten ijs. 

Crowdfunding weblog | ondernemerscollege

Is crowdfunding een financieringsinstrument of juist een marketingtool?

Beide! Crowdfunding is daarmee een prima aanzet voor nader marktonderzoek en verdere productontwikkeling, dat laatste zo mogelijk in de vorm van…crowdsourcing.

Bekijk deze blog
Budelpack Europe B.V.

Budelpack Europe B.V.

Baker Tilly Berk Corporate Finance begeleidt de aandeelhouders van Budelpack Europe B.V. bij de overname van Interpak Holding B.V.

Bekijk dit nieuws
Gestapelde financiering is slim

Waarom is het slim om financieringen te stapelen?

Lorijn van Leersum, partner Corporate Finance bij Baker Tilly Berk, schreef een blog over alternatieve financiering. Zijn advies aan het mkb: gestapelde financiering. Je spreidt daarmee de risico’s en bent minder afhankelijk van de bank.

Bekijk deze blog
Eimskip opnieuw in zee met Baker Tilly Berk Corporate Finance

Eimskip opnieuw in zee met Baker Tilly Berk Corporate Finance

Baker Tilly Berk Corporate Finance heeft in nauwe samenwerking met de Corporate Finance collega’s van Baker Tilly Denmark, de overname van het Deense SHIP-LOG A/S door Eimskip begeleid.

Bekijk dit nieuws
Herstelkader Rentederivaten

Herstelkader Rentederivaten

De AFM heeft vastgesteld dat bij het adviseren over en het aangaan van rentederivaten de belangen van mkb-klanten onvoldoende voorop hebben gestaan.

Bekijk dit nieuws
Corporate Finance begeleidt Eimskip bij de overname van Mareco

Corporate Finance begeleidt Eimskip bij de overname van Mareco

Eimskip versterkt wederom haar positie in de wereldwijde reefer logistieke diensten door de overname van 80% van de aandelen het Belgische Mareco. Baker Tilly Berk Corporate Finance heeft deze overname begeleid.

Bekijk dit nieuws

Compensatieregeling rentederivaten mkb

Er is positief nieuws voor gedupeerde ondernemers met rentederivaten: zij kunnen nu compensatie krijgen voor het financieel nadeel dat ze hebben geleden. Het Herstelkader Rentederivaten maakt dit mogelijk.

Bekijk dit nieuws
Infographic financieringsvormen

Infographic financieringsvormen

Banken zijn weer vaker bereid te financieren. Zeker als er voor de invulling van de financieringsbehoefte wordt gekozen voor een mix van financieringsvormen. Welke vorm past er bij u?

Bekijk dit nieuws

"Zonder crowdfunding had de Hoftrammm niet zo snel op de rails gestaan"

Over hoe je je dromen waar kunt maken.

Bekijk dit nieuws

Ondernemerscollege

Hoe levert je netwerk kapitaal op?

Crowdfunding. Wat is het, hoe werkt het en wat kun je met deze alternatieve financieringsvorm? Tom Vroemen geeft college.

Hoe kunnen wij u verder helpen?

Lorijn van Leersum
Lorijn van Leersum Partner Corporate Finance T: 06 24 23 14 13

"Met mijn creativiteit en oog voor detail, streef ik optimale en klantgerichte resultaten na."