Wat is due diligence?
Onderdeel van:

Corporate Finance

Wat is due diligence?

Hoe voorkomt u dat u bij de overname van een bedrijf een kat in de zak koopt? Door zorgvuldig onderzoek te doen naar het bedrijf dat u overneemt. Het onderzoek dat u dan nodig heeft noemen we due diligence: een diepgaand onderzoek naar een over te nemen onderneming, zodat beslissingen binnen een acquisitieproces goed kunnen worden onderbouwd en risico's worden onderkend. Due diligence onderzoek geeft u inzicht in sterke en zwakke punten van de overnamekandidaat of uw eigen onderneming. Dit kan leiden tot koopprijs verlagende factoren of het onderhandelen over specifieke garanties of vrijwaringen.

Due diligence is meer dan een boekenonderzoek

Bij een due diligence kijken we verder dan de feitelijke cijfers. We kijken vanuit het perspectief van de overnameafspraken: wat neemt u over tegen welke voorwaarden; welke sterke punten leiden tot toegevoegde waarde en welke risico’s zijn er en hoe kunt u die beperken? Tijdens de due diligence onderzoeken we de onderneming op alle financiële, fiscale en juridische aspecten. Daarnaast voeren we onderzoek uit naar commerciële aspecten en organisatorische aspecten zoals ICT en HRM. 

De doelstelling voor een due diligence onderzoek is altijd dat verrassingen achteraf worden voorkomen en dat het risico tot een voor de koper acceptabel niveau wordt teruggebracht. Wij maken samen met u een risicogericht plan van aanpak (maatwerk). Op basis hiervan worden passende garanties en vrijwaringen geformuleerd of een verlaging van de koopsom gerealiseerd. Wij toetsen de nakoming van intentieafspraken tussen partijen. Voor de koper identificeren we eventuele lijken in de kast en adviseren we hoe hiermee om te gaan. Indien risico’s te hoog worden of doelstellingen onhaalbaar blijken, geven we dit aan. Zo nuchter zijn wij wel. 

Vendor due diligence  

Een (acquisitie) due diligence vindt bij bijna elke overname plaats. Andersom is echter ook mogelijk. We praten over een  vendor due diligence wanneer de verkoper dit onderzoek laat uitvoeren.Wij raden ondernemers bij verkoop altijd aan om een  vendor due diligence te laten doen. Het doel hiervan is om de verkooptransactie sneller en soepeler te laten verlopen. Hoe beter u als verkoper uw huiswerk doet, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

De voordelen van een vendor due diligence zijn:

  • het bevordert het effectief afronden van de transactie en de onderhandelingen
  • het is een goede basis voor het bepalen van de maximale koopsom of minimaal af te geven garanties
  • verkopers kunnen eventuele dealbreakers tijdig oplossen zodat een overdracht op voor hen gunstige voorwaarden toch kan plaatsvinden 

Staat u op het punt uw onderneming te verkopen of een bedrijf aan te kopen? Dan is het de hoogste tijd voor due diligence. Mark Goderie, adviseur Corporate Finance, deelt graag zijn wijsheid hierover met u. Neem daarom snel contact met hem op voor een verkennend gesprek.

Gerelateerde wijsheid

Heeft u plannen om een bedrijf over te nemen? Due Diligence is dan één stap in het aankoopproces. Misschien heeft u ook een investeringsplan nodig of juist een financiering. Ook daarover delen wij onze kennis graag met u. Lees onze blogs en artikelen over Corporate Finance gerelateerde onderwerpen, zoals financiering, due diligence, bedrijf verkopen, enzovoort. Vergroot uw kennis over deze onderwerpen en kom goed beslagen ten ijs. 

Budelpack Europe B.V.

Budelpack Europe B.V.

Baker Tilly Berk Corporate Finance begeleidt de aandeelhouders van Budelpack Europe B.V. bij de overname van Interpak Holding B.V.

Bekijk dit nieuws
Gestapelde financiering is slim

Waarom is het slim om financieringen te stapelen?

Lorijn van Leersum, partner Corporate Finance bij Baker Tilly Berk, schreef een blog over alternatieve financiering. Zijn advies aan het mkb: gestapelde financiering. Je spreidt daarmee de risico’s en bent minder afhankelijk van de bank.

Bekijk deze blog
Eimskip opnieuw in zee met Baker Tilly Berk Corporate Finance

Eimskip opnieuw in zee met Baker Tilly Berk Corporate Finance

Baker Tilly Berk Corporate Finance heeft in nauwe samenwerking met de Corporate Finance collega’s van Baker Tilly Denmark, de overname van het Deense SHIP-LOG A/S door Eimskip begeleid.

Bekijk dit nieuws
Herstelkader Rentederivaten

Herstelkader Rentederivaten

De AFM heeft vastgesteld dat bij het adviseren over en het aangaan van rentederivaten de belangen van mkb-klanten onvoldoende voorop hebben gestaan.

Bekijk dit nieuws
Corporate Finance begeleidt Eimskip bij de overname van Mareco

Corporate Finance begeleidt Eimskip bij de overname van Mareco

Eimskip versterkt wederom haar positie in de wereldwijde reefer logistieke diensten door de overname van 80% van de aandelen het Belgische Mareco. Baker Tilly Berk Corporate Finance heeft deze overname begeleid.

Bekijk dit nieuws

Compensatieregeling rentederivaten mkb

Er is positief nieuws voor gedupeerde ondernemers met rentederivaten: zij kunnen nu compensatie krijgen voor het financieel nadeel dat ze hebben geleden. Het Herstelkader Rentederivaten maakt dit mogelijk.

Bekijk dit nieuws
Crowdfunding: financieringsinstrument of marketingtool?

Is crowdfunding een financieringsinstrument of juist een marketingtool?

Beide! Crowdfunding is daarmee een prima aanzet voor nader marktonderzoek en verdere productontwikkeling, dat laatste zo mogelijk in de vorm van…crowdsourcing.

Bekijk deze blog
Participatiemaatschappijen - Wat kunnen deze voor u betekenen?

Participatiemaatschappijen - Wat kunnen deze voor u betekenen?

Participatiemaatschappijen investeren (doorgaans) eigen vermogen in mkb-bedrijven, bijvoorbeeld om een opvolgingsprobleem op te lossen of voor groeikapitaal te zorgen.

Bekijk dit nieuws

Financieren – wat zijn tegenwoordig de bancaire mogelijkheden ?

Wat is er mogelijk naast de reguliere financiering?

Bekijk dit nieuws

Hoe kunnen wij u verder helpen?

Mark Goderie
Mark Goderie Director Corporate Finance T: 06 16 47 14 60

"U streeft toch ook naar een zo succesvolle overname; doe zorgvuldig onderzoek!"