Fiscale stimuleringsmaatregelen
Onderdeel van:

Innovatie

Fiscale stimuleringsmaatregelen

Veel van onze klanten investeren in nieuwe ontwikkelingen. Wij hebben hen al attent gemaakt op een aantal fiscale stimuleringsregelingen voor bedrijven die aan ‘uitvinden’ (het ontwikkelen van technische ontwikkelingen) doen. De overheid draagt hiermee bij aan een prettig investeringsklimaat in Nederland. Zo snijdt het mes voor u aan twee kanten: enerzijds blijft u door innovaties de concurrentie voor, anderzijds profiteert u optimaal van de geboden subsidies. Fiscale maatregelen waarmee u de loonkosten kunt verminderen bijvoorbeeld. Of waarmee u de vennootschapsbelasting over de winst uit innovaties kunt verlagen.

Een vorm van subsidie

Fiscale stimuleringsmaatregelen zijn een vorm van subsidie. De meest gebruikte regelingen voor het mkb zijn WBSO, innovatiebox, MIA, Vamil en EIA. Hieronder lichten wij deze vijf maatregelen toe.

WBSO

U kunt de financiële lasten van uw research en development (R&D)-projecten verlagen via de WBSO. De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor uw R&D-project. Bijvoorbeeld voor prototypes of onderzoeksapparatuur. U kunt het voordeel van de WBSO verrekenen via uw belastingaangifte. Zo’n 34.000 bedrijven dragen hierdoor jaarlijks minder loonheffing af en zelfstandigen krijgen een vaste aftrek.

Innovatiebox

Naast een fiscale tegemoetkoming in de R&D-kosten is er ook een belastingvoordeel voor de belastbare innovatiewinst: de innovatiebox. Kort gezegd houdt dit in dat de winst behaald met innovatie wordt belast tegen vijf procent vennootschapsbelasting in plaats van twintig of vijfentwintig procent. De innovatiebox is bijvoorbeeld van toepassing op winst uit octrooilicenties of kwekersrechten.

Let op! Het kabinet heeft een wetsvoorstel gedaan om de regeling aan te passen (red. september 2016). Bedrijven die gebruik maken van de innovatiebox doen er verstandig aan te onderzoeken welke consequenties de wijzigingen in de innovatiebox voor hen kunnen gaan hebben.

MIA

MIA staat voor Milieu Investerings Aftrek en is bedoeld om ondernemers te stimuleren milieuvriendelijk te investeren. Wanneer u gebruik maakt van deze regeling dan kunt u een extra aftrekpost op de winst creëren van de investeringskosten.

Vamil

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dan is de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) misschien iets voor u. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

EIA

EIA staat voor Energie Investerings Aftrek. Wilt u fiscaal voordeel behalen en investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie? Kies dan voor EIA. EIA levert u gemiddeld 13,5% voordeel op. Daarnaast leveren energiezuinige investeringen u vaak ook een lagere energierekening op.

Wilt u meer weten over deze of andere fiscale stimuleringsmaatregelen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij weten alles over subsidies en de toepasbaarheid daarvan. 

Innovatie | Baker Tilly Berk

Actueel

De overheid komt innovatieve ondernemers tegemoet met enkele fiscale stimuleringsmaatregelen. Het laatste nieuws over deze maatregelen leest u hier.

Ondernemerscollege: nu ook Engelstalige video’s

Vijf internationaal gerenommeerde sprekers geven gratis college over de blockchain, risk management, branding, arbeid en ondernemerschap.

Bekijk dit nieuws

Regeling MIT R&D samenwerkingsprojecten van start

Tussen 3 juli en 7 september 2017 staat de regeling MIT R&D samenwerkingsprojecten open voor aanvragen.

Bekijk dit nieuws

Tot € 25.000 subsidie voor MKB innovatie

Bent u een innovatieve MKB-ondernemer of start-up, dan kunt u vanaf 11 april tot € 25.000 subsidie krijgen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie.

Bekijk dit nieuws

Goedkeuring om huidige vaststellingsovereenkomst innovatiebox te blijven toepassen voor bepaalde belastingplichtigen

Regeling innovatiebox gewijzigd. De wetswijziging zou ertoe leiden dat de bestaande VSO’s worden beëindigd voordat de looptijd is verstreken.

Bekijk dit nieuws

Investeren in hernieuwbare energietechniek met SDE+

Helpt u mee om Nederland duurzamer te maken? Subsidie SDE+ stimuleert de productie van duurzame energie.

Bekijk dit nieuws
Welkom in de wereld met Artificial Intelligence

Welkom in de wereld met Artificial Intelligence

Artificial Intelligence wordt dé trend van 2017. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het? Audit Innovation Partner Angelique Koopman legt uit.

Bekijk deze blog
"Nanotechnologie biedt volop kansen voor nieuwe producten en industrieën" 2

"Nanotechnologie biedt volop kansen voor nieuwe producten en industrieën"

"De noodzaak om te innoveren wordt alsmaar groter, in welke business je ook zit. Daarom maak ik mijn klanten graag alert op nieuwe technologische ontwikkelingen."

Bekijk deze blog
Hoe technologie en een mondige patiënt de zorgsector veranderen

Hoe technologie en een mondige patiënt de zorgsector veranderen

Een blog over de technologische veranderingen in de zorg en hoe daar tijdig op te anticiperen.

Bekijk deze blog
Slim ondernemen: innoveren met subsidies

Slim ondernemen: innoveren mét subsidies

De overheid stimuleert innovatief ondernemerschap met verschillende fiscale regelingen. Ondernemers maken daar nog niet optimaal gebruik van. Tijd voor verandering!

Bekijk deze blog

Ondernemerscollege

Kun je je brein afstemmen op innovatie?

Het kost moeite als je een automatische handeling ineens anders wil uitvoeren. Paul Smit geeft tips om je brein af te stemmen op innovatie.

Hoe kunnen wij u verder helpen?