Subsidies
Onderdeel van:

Innovatie

Subsidies

In Nederland kunt u als ondernemer van ongeveer 3000 verschillende subsidies profiteren. Er zijn zoveel verschillende regelingen dat het lastig is om overzicht te houden en optimaal gebruik te maken van de beschikbare subsidies. Subsidies ontvangen is geen doel, maar een middel waarmee u uw ambities kunt realiseren en/of versnellen. Wist u bijvoorbeeld dat u onder voorwaarden tot € 3000 subsidie kunt ontvangen op het inwinnen van internationale fiscale adviezen (kennisverwerving)?

Subsidie vormen

De overheid is in de meeste gevallen de verstrekker van subsidies. In het geval van fiscale stimuleringsmaatregelen (een vorm van subsidie) is de Belastingdienst de verstrekker. Subsidies worden verstrekt op regionaal, nationaal en Europees niveau. Er zijn diverse vormen van subsidies waar u als ondernemer gebruik van kunt maken:

  • Subsidies, zoals bijvoorbeeld het Innovatiefonds MKB+, DHI
  • Fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de innovatiebox, WBSO, MIA, Vamil en EIA
  • Garantstelling en kredietvoorzieningen, bijvoorbeeld een lening met bijzonder gunstige voorwaarden
  • Subsidies die voortkomen uit wetgeving, bijvoorbeeld voor duurzame energieproductie omdat er bepaalde Europese normen gehaald moeten worden.

Trends op subsidiegebied

Subsidieverstrekkers hebben slechts beperkte middelen tot hun beschikking. Vaak krijgen zij meer aanvragen binnen dan dat zij subsidies kunnen verstrekken. Daarom zoeken zij in toenemende mate naar manieren waarop zij efficiënter en effectiever met hun budgetten kunnen omgaan. Zo zijn er tegenwoordig vormen van subsidie mogelijk waarbij bij succes de subsidie terugbetaald moet worden (revolving subsidy). Een andere trend is de Small Business Innovation Research (SBIR). De overheid verstrekt hier geen subsidie maar opdrachten, waar ondernemers op kunnen inschrijven (dit lijkt op inschrijven voor een aanbesteding). SBIR gebruikt de creativiteit van ondernemers om maatschappelijke problemen op te lossen, oftewel innovatie in opdracht.

Wilt u weten voor welke subsidies uw onderneming in aanmerking komt? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij weten alles over subsidies en de toepasbaarheid daarvan.

Innovatie | Baker Tilly Berk

Actueel

Wij weten alles over de innovatiebox, EIA of MIA. Het laatste nieuws over deze en andere subsidie vormen leest u hiernaast.

Ondernemerscollege: nu ook Engelstalige video’s

Vijf internationaal gerenommeerde sprekers geven gratis college over de blockchain, risk management, branding, arbeid en ondernemerschap.

Bekijk dit nieuws

Regeling MIT R&D samenwerkingsprojecten van start

Tussen 3 juli en 7 september 2017 staat de regeling MIT R&D samenwerkingsprojecten open voor aanvragen.

Bekijk dit nieuws

Tot € 25.000 subsidie voor MKB innovatie

Bent u een innovatieve MKB-ondernemer of start-up, dan kunt u vanaf 11 april tot € 25.000 subsidie krijgen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie.

Bekijk dit nieuws

Goedkeuring om huidige vaststellingsovereenkomst innovatiebox te blijven toepassen voor bepaalde belastingplichtigen

Regeling innovatiebox gewijzigd. De wetswijziging zou ertoe leiden dat de bestaande VSO’s worden beëindigd voordat de looptijd is verstreken.

Bekijk dit nieuws

Investeren in hernieuwbare energietechniek met SDE+

Helpt u mee om Nederland duurzamer te maken? Subsidie SDE+ stimuleert de productie van duurzame energie.

Bekijk dit nieuws
Welkom in de wereld met Artificial Intelligence

Welkom in de wereld met Artificial Intelligence

Artificial Intelligence wordt dé trend van 2017. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het? Audit Innovation Partner Angelique Koopman legt uit.

Bekijk deze blog
"Nanotechnologie biedt volop kansen voor nieuwe producten en industrieën" 2

"Nanotechnologie biedt volop kansen voor nieuwe producten en industrieën"

"De noodzaak om te innoveren wordt alsmaar groter, in welke business je ook zit. Daarom maak ik mijn klanten graag alert op nieuwe technologische ontwikkelingen."

Bekijk deze blog
Hoe technologie en een mondige patiënt de zorgsector veranderen

Hoe technologie en een mondige patiënt de zorgsector veranderen

Een blog over de technologische veranderingen in de zorg en hoe daar tijdig op te anticiperen.

Bekijk deze blog
Slim ondernemen: innoveren met subsidies

Slim ondernemen: innoveren mét subsidies

De overheid stimuleert innovatief ondernemerschap met verschillende fiscale regelingen. Ondernemers maken daar nog niet optimaal gebruik van. Tijd voor verandering!

Bekijk deze blog

Ondernemerscollege

Kun je je brein afstemmen op innovatie?

Het kost moeite als je een automatische handeling ineens anders wil uitvoeren. Paul Smit geeft tips om je brein af te stemmen op innovatie.