Internationale handel en douane
Onderdeel van:

Internationaal ondernemen

Internationale handel en douane

Handelt u internationaal, dan kunnen grensoverschrijdende goederenstromen een enorme impact hebben op uw btw-processen. Denk daarbij aan het importeren van materialen, het opslaan van uw voorraad of het distribueren van uw producten naar uw verkooplocaties. Al deze handelingen leveren btw-verplichtingen op, soms in meerdere landen, afhankelijk van uw bedrijfsmodel. Heeft u al eens nagedacht wat een Shared Service Centre model kan betekenen voor uw btw-processen?

Bedrijfsmodellen

Door globalisering, commerciële trends en nieuwe afzetmarkten, zijn complexe bedrijfsmodellen ontstaan. Binnen sommige modellen worden bedrijfsactiviteiten en functies toebedeeld aan een lokaal kantoor, bijvoorbeeld bij een commissionairs- of agent structuur. Een Shared Service Centre model betekent juist een centralisatie van administratieve en financiële functies, waaronder de btw-compliance activiteiten. Dit alles kan resulteren in een mix van goederentransacties, waarbij ketentransacties met meerdere kopers eerder regel dan uitzondering zijn. In zo’n omgeving is het optimaliseren en stroomlijnen van uw btw-processen cruciaal. Wij helpen u graag met het in kaart brengen van uw goederenbewegingen en de btw-consequenties.

Voorbeeld:
Uw organisatie werkt met een Europees distributiecentrum in Nederland. Heeft u voldoende zicht op uw importafhandeling van uw producten en de btw en douane regelingen? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een vergunning douane entrepot? En wat als uw organisatie besluit vanuit dit distributiecentrum ook aan particulieren te verkopen, online? Dit zijn de vragen waarmee de btw-adviseurs van Baker Tilly Berk u kunnen helpen.

Douane

In de internationale goederenhandel kunt u behalve met btw, ook met andere belastingen te maken krijgen, zoals invoerrechten en accijnzen. Invoerrechten worden vaak gezien als een noodzakelijk kwaad, maar door een juiste planning kunt u zich bij de douane veel kosten besparen. Komt u de complexe douaneformaliteiten niet na, dan leidt dit vaak tot oponthoud in uw handelsstroom.

Wij helpen u de douaneregelingen en -bestemmingen correct toe te passen en denken met u mee hoe u formele procedures kunt vereenvoudigen en logistieke voordelen kunt behalen bij de douane. Ook adviseren wij u over de gevolgen die de nieuwe douanewetgeving kan hebben voor uw internationale handel.

Tax Mapp

Het laatste wereldwijde belastingnieuws én volledige actuele belastingoverzichten per land. Dat vindt u in onze unieke app: de Tax Mapp. In de App store en in de Google Play Store is de Tax Mapp gratis te downloaden.

Internationaal ondernemen | Baker Tilly Berk

Berichten over internationale btw

Door op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van internationale btw, kunt u -indien nodig-  tijdig bijsturen en een hoop geld en tijd besparen. Wij bieden u graag een helpende hand. Door begrijpelijke nieuwsberichten en weblogs brengen wij u op de hoogte van alles wat u moet weten.

Toepassing vereenvoudigde ABC-regeling verruimd

Toepassing vereenvoudigde ABC-regeling verruimd

Een recente uitspraak van Het Europese Hof van Justitie biedt een vereenvoudiging voor internationaal handelende organisaties die met meerdere btw-identificatienummers actief zijn in de EU.

Herbeoordeling AEO status

Herbeoordeling AEO status

De AEO status biedt u als ondernemer een flink aantal voordelen en zal in het kader van de Brexit alleen maar aan belang winnen.

Bekijk dit nieuws
Toegelaten douanevertegenwoordiger

Toegelaten douanevertegenwoordiger

Zodra u als douanevertegenwoordiger namens een bedrijf een douaneaangifte indient, dan dient u hiervoor geregistreerd te zijn als een ‘toegelaten douanevertegenwoordiger’ bij de douane.

Bekijk dit nieuws
Strengere controle op gegevens van importtransacties

Strengere controle op gegevens van importtransacties

EU introduceert nieuwe regels Europees btw-stelsel.

Bekijk dit nieuws

Wanneer publiceert de Commissie nieuwe EU-btw en e-commerce voorstellen?

De voorstellen van de Commissie winnen aan kracht en worden waarschijnlijk al snel gepubliceerd.

Bekijk dit nieuws

EU-plannen voor afschaffing van de btw-vrijstelling voor kleine importzendingen

Wordt de regeling ingevoerd, dan heeft dit gevolgen voor e-commerce bedrijven die zaken doen in de EU.

Bekijk dit nieuws
Brexit en btw: drie overwegingen voor online-retailers

Brexit en btw: drie overwegingen voor online-retailers

Met welke drempels krijgen Britse bedrijven te maken als ze zaken willen doen met EU-landen?

Bekijk dit nieuws

Ontstaan douaneschuld niet automatisch verschuldigdheid van invoer-btw

Het Hof van Justitie EU heeft onlangs een arrest gewezen hierover.

Bekijk dit nieuws

Ondernemerscollege

Hoe word je met social media een wereldmerk?

Met ruim 1,3 miljoen volgers op social media heeft barbierszaak Schorem een wereldwijd bereik. Hoe hebben de barbiers dit gedaan? Bertus vertelt!

Hoe kunnen wij u verder helpen?