Subsidies
Onderdeel van:

Wet & Regelgeving

Subsidies

In Nederland kunt u als ondernemer van ongeveer 3000 verschillende subsidies profiteren. Er zijn zoveel verschillende regelingen dat het lastig is om overzicht te houden en optimaal gebruik te maken van de beschikbare subsidies. Subsidies ontvangen is geen doel, maar een middel waarmee u uw ambities kunt realiseren en/of versnellen. Wist u bijvoorbeeld dat u onder voorwaarden tot € 3000 subsidie kunt ontvangen op het inwinnen van internationale fiscale adviezen (kennisverwerving)?

Subsidie vormen

De overheid is in de meeste gevallen de verstrekker van subsidies. In het geval van fiscale stimuleringsmaatregelen (een vorm van subsidie) is de Belastingdienst de verstrekker. Subsidies worden verstrekt op regionaal, nationaal en Europees niveau. Er zijn diverse vormen van subsidies waar u als ondernemer gebruik van kunt maken:

  • Subsidies, zoals bijvoorbeeld het Innovatiefonds MKB+, DHI
  • Fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de innovatiebox, WBSO, MIA, Vamil en EIA
  • Garantstelling en kredietvoorzieningen, bijvoorbeeld een lening met bijzonder gunstige voorwaarden
  • Subsidies die voortkomen uit wetgeving, bijvoorbeeld voor duurzame energieproductie omdat er bepaalde Europese normen gehaald moeten worden.

Trends op subsidiegebied

Subsidieverstrekkers hebben slechts beperkte middelen tot hun beschikking. Vaak krijgen zij meer aanvragen binnen dan dat zij subsidies kunnen verstrekken. Daarom zoeken zij in toenemende mate naar manieren waarop zij efficiënter en effectiever met hun budgetten kunnen omgaan. Zo zijn er tegenwoordig vormen van subsidie mogelijk waarbij bij succes de subsidie terugbetaald moet worden (revolving subsidy). Een andere trend is de Small Business Innovation Research (SBIR). De overheid verstrekt hier geen subsidie maar opdrachten, waar ondernemers op kunnen inschrijven (dit lijkt op inschrijven voor een aanbesteding). SBIR gebruikt de creativiteit van ondernemers om maatschappelijke problemen op te lossen, oftewel innovatie in opdracht.

Wilt u weten voor welke subsidies uw onderneming in aanmerking komt? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij weten alles over subsidies en de toepasbaarheid daarvan.

Innovatie | Baker Tilly

Actueel

Wij weten alles over de innovatiebox, EIA of MIA. Het laatste nieuws over deze en andere subsidie vormen leest u hiernaast.

Regeling MIT R&D samenwerkingsprojecten van start

Regeling MIT R&D samenwerkingsprojecten van start

Tussen 3 juli en 7 september 2017 staat de regeling MIT R&D samenwerkingsprojecten open voor aanvragen.

Bekijk dit nieuws
Investeren in hernieuwbare energietechniek met SDE+

Investeren in hernieuwbare energietechniek met SDE+

Helpt u mee om Nederland duurzamer te maken? Subsidie SDE+ stimuleert de productie van duurzame energie.

Bekijk dit nieuws

Ondernemerscollege

Kun je je brein afstemmen op innovatie?

Het kost moeite als je een automatische handeling ineens anders wil uitvoeren. Paul Smit geeft tips om je brein af te stemmen op innovatie.

Hoe kunnen wij u verder helpen?